Всички, които имаме куче, вероятно сме ставали свидетели на едно и

...
Всички, които имаме куче, вероятно сме ставали свидетели на едно и
Коментари Харесай

Звънецът на входната врата: Защо кучетата полудяват, когато го чуят

Всички, които имаме куче, вероятно сме ставали очевидци на едно и също представление всякога, когато звънецът звънне или се почука на вратата. Кучето скача, където и да се намира, и лае неведнъж, като гневно се доближава до вратата, гледайки ни упорито, до момента в който не я отворим. Винаги сме се чудили за какво го прави? Не се доверява на посетителя? Това ли е неговият метод да ни помоли да бъдем нащрек?

Има два вида държание при кучетата - този, за когото са " програмирани " като тип, и тези, който получават чрез имитация. Отговорът на звънеца принадлежи на втория и е част от това, което кучето ни следи в обкръжението си, евентуално от нас самите. 

Когато се звънне на звънеца, нормално се стряскаме и леко подскачаме. Може да е едвам незабележимо, само че кучетата са доста наблюдателни. Когато се почука, в нас се задейства вълна от подозрение и импулсивно придвижване, които ни карат да изоставим това, което вършим, и да се придвижим към вратата, с цел да отворим.
 Снимка 573581
 

Кучетата, като стаден тип, постоянно оценяват импулсите в членовете на глутницата си. Ако отидем до тоалетната да вземем за пример, кучето ни съпровожда, с цел да покрие гърба ни, до момента в който сме в уязвимо състояние. И когато се звънне на звънеца и ние се стреснем (макар и едвам забележимо), кучето сътрудничи в тази обстановка, като дава своя принос.

Непознати пред вратата

Малко неща задействат сетивата на кучетата повече от визитите на хора, които не познават. Миризмата, която излъчват, е изцяло нова, техният звук на говорене, типът и по какъв начин се оправят с езика на тялото. Да, кучетата правят оценка всичко. Когато звънецът на вратата звъни, те нормално го свързват с някой нов, който да опознаят, или с други думи, това е нещо забавно за тях.

Те не се доверяват на всеки бозайник, който не познават, макар че са повече от подготвени да се оставят да бъдат обичани и да интегрират нови човеци в своята група. Поради тази причина почукването на вратата е апел за премеждие, което може да ги накара да защитят дома от злонамерени непознати или да открият постоянно другарство с непознати.

Неприятни звуци

Като оставим настрани всичко изредено, доста от звънците са с извънредно провокиращ тон, даже за нас самите. Сега дано помислим за животно, което има доста развит слух и възприема действителността по доста по-чувствителен метод. Когато звънецът звънне, като че ли гръмотевица удря кучето. Вероятно с реакцията си то желае да ни каже и че не може да понася този тон, пишат от Hola.

Кучетата имат и доста положително развито шесто възприятие, по тази причина когато чуят звънец, го свързват със сирените на полицията, пожарната и колата за спешна помощ и стартират да лаят от съпричастност. С действието си ни демонстрират, че осъзнават, че нещо се случва и желаят да оказват помощ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР